wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Piwo domowe z brewkita 3

Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 

Cennik

Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Kontakt

  • HOMEBREWING DOROTA CHRAPEK, JANUSZ CHRAPEK S.C.
    ul. Wierzbowa 23A
    43-418 Pogwizdów
    NIP: 5482678877
  • E-mail:sklep@homebrewing.pl
  • Telefon666 200 206

Witamy w sklepie

Piwo domowe z brewkita

Data dodania: 18-10-2018

Domowe piwo od czego zacząć?
Myślis
z o uwarzeniu piwa w domu, ale kompletnie nie wiesz jak się za to zabrać. Postaram się pomóc.

Zacznijmy od tego, że są 3 sposoby podejścia do tematu, różniące się czasem, który musimy poświęcić na przygotowanie piwa, kosztów jakie musimy ponieść na surowce i sprzęt, ale także różnorodnością i jakością gotowego piwa.

Zacznijmy od metody, która daje nam najmniejsze możliwości, ale równocześnie nie wymaga od nas spędzania kilku godzin “przy garach”. Jeśli chodzi o możliwości, to też nie są takie małe, bo możemy wprowadzać wiele modyfikacji, zastosować różne dodatki, ale o tym później.

 

PIWO Z BREWKITA

Przygotowuje się je banalnie prosto, wystarczy zawartość puszki lub saszetki rozpuścić w wodzie, dodać załączone do zestawu drożdże, pilnować określonej temperatury fermentacji i po około 2 tygodniach mamy piwo gotowe do rozlania w butelki, a po kolejnych dwóch możemy już delektować się własnym piwem. Brzmi kusząco, prawda?

Czym właściwie jest brewkit? Nachmielonym ekstraktem słodowym, oznacza to, że ktoś za nas odwalił już kawał roboty - zatarł słód, przefiltrował zacier uzyskując brzeczkę, którą później nachmielił,... a na końcu odparował wodę, którą my w domu musimy uzupełnić. Jak widzicie brewkit, to produkt zupełnie naturalny, powstający tak samo jak powstaje brzeczka w browarze.

 

Co będziemy potrzebowali?

Fermentor 30l z rurką fermentacyjną

Plastikowe lub metalowe mieszadło (może być np. chochla)

Wężyk o długości 0,5-1m, klips

Butelki, kapsle i kapslownicę lub butelki z zamknięciem patentowym

Środek do dezynfekcji np. nadwęglan sodu

Cukier, glukozę (+miarka do odmierzania) lub dropsy fermentacyjne do nagazowania piwa w butelkach

Możesz skorzystać z gotowego zestawu sprzętu.

 

Jeśli twój brewkit to tylko jedna puszka 1,7kg, to oznacza, że będziesz musiał jeszcze użyć dodatkowego surowca. Producenci często zalecają użycie cukru stołowego, ale ja zdecydowanie odradzam. Ze względu na jakość lepiej użyć suchy ekstrakt lub ekstrakt płynny. Używamy ekstraktów jasnych, nawet do ciemnych piw.

 
  1. Fermentor i mieszadło dezynfkujemy np. nadwęglanem sodu, według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.  

  2. Puszki lub saszetki z ekstraktem wkładamy na kilkanaście minut do ciepłej lub nawet gorącej wody (dzięki temu ich zawartość stanie się bardziej płynna i łatwiej ją będzie przelać). Jeśli pod plastikowym wieczkiem znajduje się saszetka z drożdżami, to zdejmujemy wieczko i wyjmujemy saszetkę.

  3. Ekstrakt wlewamy do zdezynfekowanego fermentora, jeśli używamy ekstrakt suchy również dodajemy go na tym etapie.

  4. Stopniowo uzupełniamy chłodną wodą (przegotowaną i ostudzoną, butelkowaną lub prosto z kranu jeśli jest smaczna i bez chloru) do 22l, mieszając zawartość (zdezynfekowanym mieszadłem), tak aby rozpuścić ekstrakt i napowietrzyć powstałą brzeczkę.

  5. Upewniamy się, że temperatura brzeczki wynosi 18-22C (chyba, że producent zaleca niższą temperaturę).

  6. Drożdże z saszetki rozsypujemy na powierzchni brzeczki. Nie mieszamy.

  7. Fermentor przykrywamy pokrywką, zakładamy rurkę fermentacyjną, nalewamy do niej wody lub alkoholu

  8. Fermentor ustawiamy w pomieszczeniu o temperaturze około 18-20C (chyba, że producent zaleca niższą temperaturę).

  9. Po około 5-9 dniach fermentacja powinna ustać. Jeśli posiadasz cukromierz zmierz zawartość ekstraktu, powinna wynosić około 2-3Blg. Jeśli nie masz cukromierza koniec fermentacji poznasz po opadnięciu piany na piwie i zaprzestaniu wydzielania się gazu przez rurkę fermentacyjną.  

  10. Po ustaniu fermentacji odczekaj jeszcze 5-7 dni i przystąp do butelkowania

  11. Do każdej butelki 0,5l dodaj 3-4g glukozy lub cukru (możesz się posłużyć miarką) lub jeden drops fermentacyjny, wlej piwo i zakapsluj.

  12. Pozostaw  butelki w spokoju na 3-4 tygodnie, po tym czasie piwo będzie gotowe do degustacji!

 

Uwagi

Powyższa instrukcja dotyczy większości brewkitów obecnych na polskim rynku, mogą one jednak się od siebie różnić, dlatego zawsze czytaj instrukcję producenta, przy czym:

  • piwo fermentuj w dolnych zakresach temperatur podawanych przez producenta

  • zamiast cukru do fermentacji użyj ekstraktu słodowego

  • nie trzymaj się sztywno czasów fermentacji podanych przez producenta. Zawsze przed butelkowaniem upewnij się, że fermentacja się zakończyła. Po ustaniu fermentacji odczekaj jeszcze kilka dni zanim zabierzesz się za rozlew piwa.

 

Jak ulepszyć piwo z brewkita?

  • bardziej nachmielić piwo na goryczkę lub/i na aromat. Jeśli chcemy zwiększyć goryczkę możemy przygotować “herbatkę chmielową”. W tym celu gotujemy niewielką ilość chmielu 10-20g w 200ml wody przez około 20 minut. Ilość uzależniamy od zawartości alfa kwasów w chmielu, im więcej alfa kwasów, tym mniej chmielu. Zawartość alfa kwasów zawsze jest podana na opakowaniu chmielu.

  • jeśli chcemy, aby aromat chmielowy naszego piwa był bardziej intensywny, wówczas możemy nachmielić piwo “na zimno”. 3-4 dni przed planowanym rozlewem wrzucamy do piwa wybrany granulat chmielowy w ilości około 40-60g. Granulat najlepiej jest umieścić w zdezynfekowanym woreczku muślinowym i obciążyć zdezynfekowanym przedmiotem ze szkła lub ze stali nierdzewnej. U mnie sprawdzają się ciężkie kieliszki do wódki.

  • możemy wprowadzić ciekawe nuty kawowe do ciemnych iw np. stoutów.  W tym celu do piwa na 3-4 dni przed butelkowaniem dodajemy dobrą jakościowo kawę ziarnistą w ilości około 250g, aby ją zdezynfekować możemy ją włożyć wcześniej do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 20 minut. 

  • na zimę możemy przygotować piwo świąteczne. Przyprawy, skórki cytrusów najlepiej jest zalać niewielką ilością mocnego alkoholu 7-10 dni przed rozlewem i dodać alkohol w którym się moczyły do piwa tuż przed rozlewem.
    altaltalt

     


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl | Created by Patryk Kłoda pat15.net Patryk Kłoda - Usługi informatyczne | Agencja Reklamowa | Systemy zabezpieczeń |