Kaffir to tajska odmiana limonki. Jej liście mają intensywny cytrusowo-limonkowy smak i aromat.W piwowarstwie używana chętnie do nadania lub podbicia cytrusowych aromatów w piwie. Wypróbujcie liście kaffiru jako dodatek do takich piw jak White IPA, Witbier, NEIPA, Milkshake IPA, Saison.
Aby wydobyć cały aromat z liści dobrze jest je wcześniej zaparzyć. Zaleca się ich dodanie na koniec gotowania brzeczki lub też sporządzenie herbatki (zagotować liście w niewielkiej ilości wody, ostudzić) i dodanie herbatki wraz z liśćmi na cichą fermentację lub też samej herbatki tuż przed rozlewem piwa.
Dozowanie od 3g do 10g na 20l piwa.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.