wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Wino, cydr » Enzym pektolityczny Pektolaza 5g
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
Kontakt
  • HOMEBREWING DOROTA CHRAPEK, JANUSZ CHRAPEK S.C.
    ul. Wierzbowa 23A
    43-418 Pogwizdów
    NIP: 5482678877

  • E-mail:sklep@homebrewing.pl
  • Telefon666 200 206
Enzym pektolityczny Pektolaza 5g

Enzym pektolityczny Pektolaza 5g

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 17,90 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier GLS - 17,90 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 3,20 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Enzym pektolityczny Pektolaza na około 25L nastawu

Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

Pektolazę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.

Zawartość pektyn w wybranych owocach:

- jabłko – 1 do 1,5%

- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%

- morele – 1%

- czereśnie – 0,4%

- skórki owoców cytrusowych – 30%

Dzięki zastosowaniu pektolazy:

  • mamy większy uzysk soku z owoców;
  • enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
  • zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
  • enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
  • zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;

Dawkowanie Pektolazy:

Przyjmuje się dawkowanie enzymu na poziomie:

1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki

1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie

Pektolazę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-500C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolazę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 250C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Copyright © 2020 | Realizacja i wykonanie pat15.net Patryk Kłoda - Strony internetowe, sklepy internetowe, serwery, domeny, Cieszyn, Ustroń, Skoczów, Wisła