PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Dodatki różne » Pozostałe » Preparat zapobiegający pienieniu FermCap-S 30g
IPA NOWE
Preparat zapobiegający pienieniu FermCap-S 30g

Preparat zapobiegający pienieniu FermCap-S 30g

Dostępność: Aktualnie niedostępny

Czas wysyłki: 7 dni

Koszt wysyłki: od 14,95 zł

Numer katalogowy: 1160

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

Cena: 8,50 zł

Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Środek antypienny może być stosowany podczas fermentacji aby zapobiec wypienianiu się piwa z fermentora. Kiedy fermentacja się zakończy nierozpuszczalne składniki preparatu sedymentują i po przelaniu młodego piwa zostają w zbiorniku wraz z drożdżami. Preparat nie ma negatywnego wpływu na aromat, smak, wygląd i pienistość gotowego piwa. Preparat może być dodawany podczas gotowania brzeczki, aby zapobiec jej kipieniu
DOZOWANIE:
5-10 kropli na 20l

Z opisu producenta:
FermCap jest unikalną emulsją zawierającą ekstremalnie efektywny czynnik powierzchniowo czynny, zapobiegający formowaniu się piany przez obniżanie napięcia powierzchniowego.
Może być także stosowany w warzelni do zapobiegania stratom brzeczki
wskutek nadmiernego wrzenia.
Dozowanie zależy od składu brzeczki, jej ciężaru właściwego i warunków fermentacji.
FermCap klasyfikowany jest jako „środek wspomagający proces” ponieważ dzięki swojej nowatorskiej formule jest całkowicie usuwany z piwa w normalnym procesie produkcji. Jest adsorbowany na powierzchni drożdży, ścianach tanku i filtrach.

 
PROBLEM:
- nadmierne tworzenie się piany w procesie fermentacji
- zmniejszona całkowita zdolność fermentacyjna
- zwiększone zanieczyszczenie zbiorników i obecność zanieczyszczeń po opadnięciu piany
- słabe wykorzystanie α-kwasów chmielowych dających goryczkę
 
Kluczowe korzyści ze stosowania FermCap:
1.Zwiększenie pojemności zbiorników fermentacyjnych:
wolną przestrzeń w szczycie tanku można zredukować nawet do 15% pojemności (wcześniej ~30%)
2.Poprawia wykorzystanie chmielu (α-kwasów) 4%.
3.Pozytywny wpływ na formowanie piany w piwie u konsumenta końcowego.
4. Czas odzyskiwania CO2 jest zredukowany prawie o połowę, mniej burzliwy przebieg fermentacji.
5. Drożdże sedymentują znacznie szybciej z białkami nie wykorzystanymi do piany, która nie wystąpiła.
6. Poprawiona wydajność filtrowania jako rezultat punktu 5. powyżej.
7. Nie ogranicza przepływu w membranach ceramicznych
8.Brak specjalnych wymagań przy czyszczeniu membrany
ceramicznych filtrów cross flow
9. Obniżenie kosztów czyszczenia zbiorników
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Realizacja i wykonanie Obsługa informatyczna firm, strony www, sklepy internetowe, hosting, serwery, domeny